Korkeakoulujenkkifutista ennen ja nyt

Korkeakouluversio amerikkalaisesta jalkapallosta sai kauden 2019 starttinsa Kotkassa, Ruonalan urheiluhallissa, kun kotijoukkue Xamk Hawks kohtasi espoolaisen Aalto Predatorsin.

Molemmat joukkueet olivat saaneet paikalle noin 20 pelaajaa ja sen puolesta voimasuhteet olivat balanssissa. Ensimmäisen ottelun alku oli lajityypillistä talven pölyjen hakkaamista pois pelivarusteista.

Kotijoukkue ei saanut ottelussa ensimmäisellä puoliajalla suurempia hurraa-huutoja nelikymmenpäiseltä ottelua seuraamaan tulleelta katsojajoukolta, sillä Espoosta saapunut vierasjoukkue oli selkeästi vahvempi ensimmäisellä puoliajalla, vieden sen lukemin 0-27.

Xamk:n Yusufa Lehtinen oli vaikea pysäytettävä

Ensimäisellä jaksolla Predatorsin menestystä siivittivät muun muassa sveitsiläinen pelinrakentaja Benjamin Raymond sekä keskushyökkääjänä pelannut ja East City Giantsia kesälajissa edustava Noah Nettey.

Ottelun toinen puoliaika oli jo tasaisempaa vääntämistä (19-22) ja kotijoukkuekin sai onnistumisia osakseen. Kotioukkueen onnistujista mainittakoon Kouvola Indiansia vielä viime kaudella edustanut keskushyökkääjä Yusufa Lehtinen, joka oli liikkuvana pelaajana vaikea pysäytettävä teki kaikki kotijoukkueen pisteet.

Lopputulos Kotkan Ruonalassa:
Xamk Hawks vs. Aalto Predators 19 – 49 (0 – 27)

Lyhyt oppimäärä lajin historiaa

Korkeakoulusarjaa on pelattu liiton alaisena sarjamuotona jo vuodesta 2011, mutta itse sarja sai alkusysäyksen Åbo Akademin opiskelijan, ruotsalaisen Rasmus Kevinin jo 2010 ja innovoimana vuotta aikaisemmin, kun Åbo Akademi 09’ers kohtasi paikallismittelössä Turku AMK:n luotsaaman Teemu Pietiäisen TUAS Tornadoesin (Turku University of Applied Sciences).

ensimmäistä historiallista korkeakoulujen välistä kohtaamista oli seuraamassa 700-800 silmäparia

Ottelutapahtuma oli hyvin organisoitu, markkinoitu ja järjestetty, ja paikalla ensimmäistä historiallista korkeakoulujen välistä kohtaamista oli seuraamassa 700-800 silmäparia. Kaikki paikalle halunneet katsojat eivät mahtuneet hallin mukaan ottelua seuraamaan.

Lajin ensimmäistä ottelua 2010 oli seuraamassa 700-800 katsojaa

Ottelua tähditti lukuisat amerikkalaisen jalkapallon liiganimet niin pelaajistossa kuin tuomaristossa. Raitapaidassa esiintyi muun muassa NFL-seura New York Jetsin 2007 harjoitusvahvuudessa esiintynyt Iiro Luoto, joka on uransa aikana edustanut Rhein Fireä, Frankfurt Galaxya sekä Calanda Broncosia, ja lisäksi kotimaisessa liigassa helsinkiläisseuroja Roostersia sekä Wolverinesia.

Hyvät varusteet suojasivat kovallakin alustalla

sivulaitoja pehmustivat ainoastaan pystyyn teipatut tataminpala

TUAS Tornadoes puoleestaan oli tähditetty korkeakoulussa opiskelevilla Turku Trojansin liigapelaajilla. Mukana mättämässä olivat muun muassa Seikko Vennelä sekä Iisakki Ullakonoja.

Itse peli pelattiin urheilusalin kovalla lattialla ja sivulaitoja pehmustivat ainoastaan pystyyn teipatut tataminpalat. Koska vauhdissa ei säästelty, näytti meno aika ajoin kovinkin brutaalilta, mutta suuremmilta loukkaantumisilta kuitenkin vältyttiin hyvien suojavarusteiden ansiosta. Nykyisin laji on pyritty viemään pehmeämmälle keinonurmelle, mutta esimerkiksi Aalto Predators pelaa kotiottelunsa vielä Otahallissa kovalla alustalla.

Ensimmäisen Campus Touchdown Bowlin nimellä kulkeneen kohtaamisen ja kampuksen mestaruuden vei nimiinsä Åbo Akademi 09’ers numeroin 28-18.

Lajin nykytila

Syyyskokouksessa 2010 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liittokokous päätti, että laji tulee siirtää liiton alaiseksi viralliseksi toiminnaksi, ja näin lajin sarjamuotoinen toiminta sai alkunsa.

Katsojat ovat löytäneet Predatorsin peleihin.

Nykymuotoisena lajia pelataan pohjoisimpana Vaasassa ja itäisimpänä joukkueena sarjaa edustava ja mestaruutta puolustava Lappeenranta Wildmen. Sarjassa on kaikkiaan pelannut 11 miesten sekä kolme naisten joukkuetta ja sitä pelataan muun muassa suljetulla sotilasalueella Helsingin Santahaminassa, kadettikoulun NDU Black Knightsin toimesta.

NDU Black Knightsin tunnetuimpana tähtenä on pelannut pelinrakentaja Eino Matikainen, joka aloitti pelaajauransa Salo Scorpionsista 2009 ja jatkoi A-juniorikauttaan Salon sekä Trojansin yhteisjoukkueessa Raptorsissa, ja myöhemmin tie vei mestaruusjoukkue Helsinki Roostersiin.

APC Foxes

Vaikka seurojen määrä on lisääntynyt, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta katsojat eivät ole enää löytäneet lajia. Korkeakoulun sarja-aktiivit ovat viime aikoina kritisoineet lajin huonoa markkinointia sekä näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja itse lajin markkinointi onkin jätetty suurimmaksi osin opistoille itselleen.

Nykymuotoista sarjaa paikan päällä käy seuraamassa ainoastaan muutamia kymmeniä katsojia, josta piristävänä poikkeuksena kuitenkin esimerkiksi espoolaisseura Aalto Predators, joka on saanut katsomoonsa kolminumeroisia lukuja kannattamaan omiaan. Aalto Predatorsilta löytyy myös oma cheerleaderryhmänsä APC Foxes.

Korkeakoulusarjaa edustaneita seuroja:

Miehet: Aalto Predators, Åbo Akademi 09ers, Jyväskylä Renegades, Lappeenranta Wildmen, NDU Black Knights, SHS Bears (Hanken), TCFA Unicorns, TUAS Tornadoes, UTU Beaver Hunter, Wasa Dogs, Xamk Hawks.

Naiset: Aalto Aliens, UTU Damers, Åbo Akademi IN10s

Teksti ja kuvat @ FSC Media
Otsikkokuva: 2019, Xamk Hawks vs. Aalto Predators
Artikkelikuva 1: 2019 Xamk vs. Predators, Yusufa Lehtinen
Artikkelikuva 2: 2010 Åbo vs. TUAS katsomo
Artikkelikuva 3: 2010 Åbo vs. TUAS taklaus
Artikkelikuva 4: 2018 Predators katsomo
Artikkelikuva 5: 2018 APC Foxes

Siirry työkalupalkkiin